Reilu viikko sitten hankin Villasukkien uusi vuosi -kirjan. Olen aikaisemmin neulonut muutamia Niina Laitisen sukkamalleja: parit joulukalenterisukat ja Villasukkien vuosi -kirjasta jotain. Tässä uudessa kirjassa kuvat ovat selkeitä ja kaikki sukat kauniita.

Olin tykästynyt gründl hot socks-lankaan ja etsin ensimmäiseksi ohjeeksi siihen sopivan mallin. Hetkeksi-sukat näytti mielestäni kivoilta ja halusin neuloa sellaiset.

Tuskien taival

Joskus käy niin, että sukka menee koko ajan pieleen. Purkamista ja purkamista, langansäikeet löystyvät ja homma menee vielä hankalammaksi. Näiden sukkien kanssa oli alusta loppuun vaikeaa. Tällä kertaa ei ollut nautinto neuloa vaan rehellisesti pinna kiristyi aina kun puikot olivat käsissäni. Kun sain yhden valmiiksi, jatkui huono onni seuraavankin kanssa. Jopa mieheni kommentoi itsekseni jupisemista.

Malli oli suht yksinkertainen, mutta minulta se vaati superextratarkkaavaisuutta sekä jatkuvaa kirjanpitoa kierroksista. Kaavion seuraaminen tuntui vaikealta, koska ruudukko merkkeineen on aika pieni. Lisäksi minua olisi helpottanut, jos silmukat olisi jaoteltu vaikka kahteen osaan (esim. 1-25 ja 1-35). Neulomista hidasti silmukkamäärän tarkistukset laskemalla, kun suoraan kaaviosta ei näe millä puikolla on menossa.

Ensimmäisessä sukassa käytin silmukkamerkkejä muistuttamaan kuviokohdista, toisessa sukassa sijoitin silmukkamäärän puikolle aina kuvion mukaan ja lisäksi jouduin ottamaan kopion kaaviosta, johon merkkasin kierrokset.

Neulojana olen täydellisyyden tavoittelija ja se on varmasti suurin syy miksi tällä kertaa oli niin vaikeaa. Aina kun näytti siltä, että nyt on mennyt jotain pieleen, oli pakko purkaa. Ystäväni on joskus minulle sanonut, että virheet kuuluvat käsitöihin ja kehottaa minua hölläämään.

Ei käy, olen järkkymätön. Ainakin ne virheet korjaan, jotka huomaan.

Tänään sain sukat lopulta valmiiksi ja vain lankojen päättely sujui kertaheitolla. Joskus on vaan täytyy olla tällaisia kokemuksia, jotta muistaa taas arvostaa hetkiä, jolloin kaikki sujuu kuin tanssi.

Aion ehdottomasti jatkaa muidenkin mallien neulomista, suurin vika epämukavaan kutomiskokemukseen varmasti on jutun kirjoittajassa.

Kätevät kestovanulaput (ohje)
Virheestä viisastuneena: simpukkahuivi