Usein aloitan sukan kärjestä, jos minulla on käsissäni uusi lankatuttavuus. Näin siksi, että minun ei tarvitse arvailla langan riittoisuutta, voin vapaasti suunnitella varren ja sen pituuden. Tällä kertaa minulla on käsissäni Riva Hot Socks -lankaa. Puikkoina Knit Pron Cubics 3mm.

Aloitan punnitsemalla kerän ja sen jälkeen jaan sen kahteen osaan. Tykkään neuloa molempia sukkia samaan aikaan. Olen huomannut, että tämä tapa on vähentänyt keskeneräisten töiden määrää. Nykyään on max kaksi työtä meneillään.

Aloitus

Luo 6 silmukkaa ja neulo yksi kerros. Sen jälkeen poimi luontireunasta 5 silmukkaa. Työ kannattaa kääntää siten, että puikko on lattiaan päin ja työn oikea puoli osoittaa sinuun päin. Puikoilla yhteensä 11 silmukkaa.

Vaihtoehtoisesti voi aloittaa sukan virkkaamalla aloitussilmukat. Novitan Varpaista varteen tähän on hyvät ohjeet.

Seuraavaksi jaa silmukat neljälle puikolle (3,3,3,2 silmukkaluku puikolla).

Tämän jälkeen kudo yksi kerros ja lisää samalla yksi silmukka puikolle, jossa on vain kaksi silmukkaa. Tee lisäys neulomalla toinen silmukka ensin etureunasta ja sitten takareunasta. Merkitse samalla aloituspuikko, koska langanpää jää sisäpuolelle, eikä sen avulla voi seurata kierroksia

Dropsin hyvä video silmukoiden lisäykseen:

Kärkilisäykset

Nyt jokaisella puikolla pitäsi olla kolme silmukkaa ja 1. puikko merkittynä.

1. Lisäyskierros: tee jokaisella puikolla lisäykset. Neulo jokaisen puikon ensimmäinen silmukka oikein ja sen jälkeen lisäys siten, että neulot toisen silmukan oikein ensin etureunasta ja sitten takareunasta.

2. lisäyskierroksesta eteenpäin: Puikot 1. ja 3. –> neulo yksi silmukka oikein ja toinen silmukka neulotaan etu- ja takareunasta oikein. Puikot 2. ja 4. Neulo toiseksi viimeinen silmukka etu- ja takareunasta oikein. Jatka näin kunnes puikoilla on seitsemän silmukkaa. Sen jälkeen tee lisäykset joka toisella kierroksella kunnes sinulla on riittävä määrä silmukoita. Itse tein yhteensä 56.

Kun tekee noin 7 silmukan jälkeen lisäykset joka toisella kierroksella, ei kärjestä tule niin terävän näköinen.

Jatka sileää neuletta tai haluamaasi kuviota kunnes sukan pituus on 9 cm lyhyempi kuin valmis pituus. Teen sukat kokoa 38 ja aloitan kiilalisäykset, kun mittaa on 14 cm.

Kiilalisäykset

Tee lisäykset kuten alussa, mutta vain 3. ja 4. puikolla joka toisella kierroksella.

 • 3. puikko, neulo puikon alussa yksi silmukka ja tee lisäys: neulo toinen silmukka ensin etureunasta ja sitten takareunasta
 • 4. puikko: neulo kunnes kaksi silmukkaa jäljellä. Neulo toiseksi viimeinen silmukka ensin etureunasta ja sitten takareunasta

Tein lisäyskierroksia yhteensä 5, eli puikoilla on 14,14,19 ja 19 silmukkaa.

Tiimalasikantapää

Kantapää neulotaan puikoilla, jossa lisätyt silmukat ovat. Aloitetaan nurjalla kierroksella.

Lyhennetyt kierrokset

 • Käännä työ, pidä lanka nurjalla puolella ja nosta ensimmäinen. Kiristä silmukka niin, että edellisen kierroksen silmukka nousee puikolle. Kun näyttää siltä, että puikolla on kaksi silmukkaa, menee kiristys oikein
 • Neulo nurin kierros loppuun
 • Käännä työ, nyt vuorossa silmukan nosto kuten nurjalla puolella. Pidä lanka työn edessä ja nosta silmukka neulomatta. Kiristä jälleen niin, että edellisen kierroksen silmukka nousee puikolle. Neulo oikein edelliseen “silmukkapariin” saakka
 • Jatka näin edestakaisin, kunnes puikolla on yhteensä 12 tavallista silmukkaa

Jos sinulla on jokin muu langanvahvuus, niin lyhennetyt kierrokset on tehty kun jäljellä on yksi kolmasosa silmukoista.

Esim. 19 + 19 = 38 ja jaa 38/3 = pyöristettynä 12 silmukkaa

Seuraavaksi neulotaan yksi kierros ympäri, neulo siis myös lepäämässä oleet puikot ja päätä kierros 3. puikon loppuun. Tällöin olet ikään kuin kantapään keskellä. Nyt kantapää näyttää kolmiolta. Tämä kierros kannattaa tehdä erittäin huolellisesti ja rauhassa. Neulo “silmukkapari” yhtenä silmukkana.

Tiimalasikantapäähän voi tulla helposti reikiä, joten kannattaa hidastaa vauhtia aina näiden silmukkaparien kohdalla. Yhtä tärkeää reikien välttämiseksi on muistaa kiristää nostetut silmukat.

Pidennetyt kierrokset

 • Aloita neulomalla 4. puikolta 6 silmukkaa oikein.
 • Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka ja kiristä, kuten lyhennetyissä kierroksissa. Neulo puikon loput silmukat nurin ja neulo 3. puikolta 6 silmukkaa.
 • Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka ja kiristä. Neulo oikeaa 4 puikon nostettuun silmukkaan saakka + 1o.
 • Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka ja kiristä. Neulo nurjaa nostettuun silmukkaan saakka + 1n
 • Jatka näin kunnes olet neulonut kaikki silmukat mukaan työhön.

Kavenna ennen resoria

Neulo yksi kierros oikein. Kavenna sen jälkeen 3. lopussa ja 4. puikon alussa kaksi silmukkaa yhteen. Tee näin kunnes sinulla on tarvittava määrä silmukoita resoria varten. Minulla jäi 14s/puikko. Koska minulla on molemmat sukat samassa vaiheessa voi ihan rauhassa langan riittävyyden mukaan neuloa resorille pituutta. Päätin tehdä palmikkoa ilman apupuikkoa. Nätti ja helppo varsi.

Tässä vielä video neulomiseen ilman apupuikkoa

Lopuksi lanka-arvostelu – Hot Socks Riva 6-fach 150g Gründl

Neulomistuntuma oli mukava ja langan väritys on ihana. Säikeet eivät ole tiukassa, joten terävillä KnitPron Cubicseilla piti olla tarkkana, että kaikki säikeet tulevat neulottua. Yleensä olen tiukkis ja haluan, että raidat menevät samassa järjestyksessä molempiin sukkiin. Tämä lanka suorastaan pakotti hölläämään ja tekemään toisin. Olin lopputulokseen tyytyväinen. Lanka oli todella riittoisaa, näihin sukkiin meni reilu 100g. Ja olis pakko ostaa uusi kerä varastoon tulevia projekteja varten.

Virheestä viisastuneena: simpukkahuivi
Aina ihanat olgasukat (ohje)